Haluatko muutosta?

Emme voi tulla sellaiseksi kuin haluamme pysymällä sellaisina kuin olemme.

- Max De Pree

 

Katkelmia kirjasta: Aavasto Kari, Kaulio Pia, Syrjälä Sirpa: Jännittääkö? Pelko hallintaan. 2012 s. 141 - 144

Tavoitteena muutos

Elämän tavoitteet liittyvät usein terveyteen, itsensä kehittämiseen, itsestä huolehtimiseen, kotiin, lapsiin ja muihin läheisiin, taitoihin, sosiaalisuuteen ja rahaan. Kun asettaa itselleen päämääriä, on ensimmäisenä syytä arvioida, onko joku asia todella:

  • Tavoite (esim."Aion mennä lasten kanssa kylpylään tasan kuuden kuukauden kuluttua.")
  • Haave   (esim. "Olisinpa kaunis, rohkea ja bikinikunnossa".)
  • Toive    (esim. "Pääsisinpä käymään kylpylöissä ja uimahalleissa.")
  • Epämääräinen ajatus (esim. "Jotain tarttis tehdä.")

On hyvä olla alitajunnan syövereitä myöten rehellinen todellisten halujensa ja toiveidensa suhteen. Ihminen ehkä kuvittelee pyrkivänsä tarmokkaasti kohti päämäärää, mutta onnettomuuksia, hankaluuksia, esteitä, hidasteita, peruutuksia, myöhästymisiä ja vastoinkäymisiä tuntuu kasautuvan hänen polulleen määrättömästi. Kun hänen todellisia toiveitaan lopulta tarkastellaan perin pohjin, paljastuu, että entisellään pysyminen olisi hänelle sittenkin vielä turvallisempi vaihtoehto.

- Mikä on sinun tavoitteesi? Häiritseekö jonkin asian välttäminen jokapäiväistä elämääsi? Epämääräisyyden tavoittaminen on mahdotonta, joten määrittele selkeästi tavoite, sen lopputulos ja toteutumisen ajankohta. Tulokseton harhailu lisää riittämättömyyden tunnetta, etkä voi koskaan olla itseesi tyytyväinen.

- Miten tärkeä asettamasi tavoite sinulle on, kun vertaat sitä muihin tavoitteisiin, toiveisiin ja haaveisiin, joita sinulla on? Miten helppoa tai vaikeaa on se saavuttaa? Kauanko tarvitset aikaa siihen? Millaisia tunteita päätöksesi sinulla herättää?

- Monet haluavat kasvaa ihmisenä, mutta eivät halua muuttua. Kasvu on muutosta. Mistä sinun on luovuttava? Mitä jäät kaipaamaan ja mitä et? Millaista on elämäsi, kun tavoitteesi toteutuu? Haluatko elää sellaista elämää?

- Muutos alkaa vasta, kun entisellään pysyminen on tuskallisempaa kuin muuttuminen.

- Määritä tavoite, suunnittele keinot - mitä voit käyttää kainalosauvoina alkutaipaleella? Ystävää, korvalappusoittimia, meikkivoidetta, aurinkolaseja, koiraa, paperipusseja, lääkkeitä, jakkupukua, nahkatakkia tai äreitä bootseja? Kaikkia yhtä aikaa?

- Eräs luennoitsija käveli kohti puhujapönttöä ja kuvitteli, että hänen molemmilla puolillaan käveli valtava kiiltävä pantteri. Kun hän nousi puhujapönttöön, kuvitellut pantterit istahtivat pöntön eteen ja mulkoilivat yleisöä julmasti. Luennoitsija piti esityksensä mukavassa vallan olotilassa.

- Mistä/keneltä saat tukea? Millasta tukea tarvitset? Miten kerrot hänelle tavoitteestasi ja pyydät häntä tukemaan sinua? Millasita tukea toivot häneltä?

- Onko joku kateellinen päättäväisyydestäsi? Tuleeko hän vähättelemään tai sabotoimaan yrityksiäsi?

- Kehitys pelkkänä voitonmarssina on mahdotonta. Älä siis pyri siihen, että pettymyksiä ei tule. Päätä sen sijaan, miten palaat notkahduksen jälkeen takaisin radalle.

- Päätä, mikä on sinulle tavoitteesi saavuttamisen suhteen pettymys ja mikä ei.

- Muista myös kiittää itseäsi!

- On lohdullista tietää, että piintyneistäkin rooleista ja oman toiminnan tottumuksista voi päästä eroon!

Pikku hiljaa toteutetut muutoksen askeleet sulautuvat arkeen, elämään ja minäkäsitykseen tasapainoisesti ja pysyvästi.

 

 
What do you want to do ?
New mail

Uusimmat kommentit